HKU BLIKVANGERS
The presenter has activated the presenter mode. Would you like to follow?
Follow presenter
You are following the presenter.
Stop following presenter

HOME     PROGRAMMA     FILMS     TICKETS

FILMS

BLOK 1

Waar thuis was – Youri Smaal

In een vrijstaand huis in the middle of nowhere woont al jarenlang een gelukkig gezin. Tot er op een dag een steentje tegen het raam komt. De familie komt er niet achter hoe dit kan, er is niets of niemand. Tevergeefs zoeken ze naar verschillende oplossingen. Ondertussen verschijnen steeds grotere stenen die niet alleen schade aanrichten aan het huis, maar ook aan de hechte familieband. De familieleden beginnen op hun eigen manier met de situatie om te gaan, terwijl de stenen blijven komen. Wanneer de situatie verslechtert, komen ze in de knoop met elkaars verwerkingsmethodes. Het probleem verplaatst zich van de stenen buiten, naar de familie onderling.

The Most Isolated Mirror – Willem in 't Veld

"The Most Isolated Mirror" onthult de geschiedenis van Rapa Nui (Paaseiland), waar eens een bloeiende beschaving enorme stenen beelden uithakte maar met een bittere nasmaak. De film verbindt het verleden met de hedendaagse klimaatcrisis en belicht de kwetsbaarheid van het eiland als spiegel voor de rest van de planeet. Het verhaal biedt hoop, maar waarschuwt ook voor de impact van klimaatverandering en roept op tot reflectie over duurzame keuzes voor een betere toekomst.

TOT HET BREEKPUNT – Judith Haan

Een sociaal realistisch drama over een jonge alleenstaande moeder genaamd Zoë en haar zoon met epilepsie. Ze probeert alle ballen hoog te houden ook al lukt dit niet altijd en hoeft het ook niet altijd te lukken.

Shelf Lives – Merel Boegborn

29 jarige Mila woont in het dystopische Mathel, een samenleving waarin vrouwen verplicht voor hun 30e een kind moeten baren. Mila wil echter geen kinderen en is krampachtig op zoek naar een manier om onder dit lot uit te komen, zonder alles wat ze dierbaar heeft achter te laten.

BLOK 2

Als ik later groot ben – Naomi Aalbers

De dag van de negenjarige Nora kan niet meer stuk wanneer haar oudere zus Elin op haar komt passen voor het weekend. Naarmate de avond vordert, komt Nora er achter dat haar zus helemaal niet zo vrolijk en energiek is als ze had gedacht. Wat is er met haar stoere, volwassen zus aan de hand?

'Als ik later groot ben' is een film over prestatiedruk en verwachtingen. Over kwetsbaarheid en oprechtheid. Over volwassen zijn. Want een goede volwassene zijn, wat is dat eigenlijk? En bestaat die überhaupt wel?

Voor jullie – Geertje Hadderingh

Wat betekent liefde in een tijd waarin we steeds vaker uit elkaar gaan? In deze ego-documentaire stelt de maakster de vraag of ze samen zou kunnen blijven met iemand, aangezien ze zelf is opgevoed met gescheiden ouders.

ZeitGeist – Puck de Haan

Geïnspireerd door de psychogeografische kunstbeweging is 'Zeitgeist' een essayistische verkenning van de relatie tussen landschap en menselijke emotie. De reis in de film staat nauw verwant aan een zwerftocht, drijvend van plek naar plek en gedachte naar gedachte. Met als uitnodiging de aard van melancholie, vergankelijkheid, verlies en het vinden van rust en vrede te overdenken. Zwevend door natuur, stad en geabstraheerde innerlijke werelden.

De geboorte van een hysterisch wijf – Nick Verkroost

De 54-jarige Liesbeth wordt tot een nieuw uiterste gedreven wanneer de mannen die haar pad kruisen haar niet serieus lijken te nemen.

Bug-fix – Esther Beije

Bug-fix is een ode aan het maken zonder verwachtingen. Een invasie van kevers, als belichaming van een onuitputbare creativiteit, trekt door een kinderkamer met een spectaculaire lichtshow tot gevolg.

BLOK 3

Of ik langs Lyon kwam – Tessa Kortmulder

Op een klein station in Zuid-Frankrijk kruisen de wegen van Juun en Lucas. Wanneer blijkt dat beiden op de terugweg naar huis zijn, besluiten de twee hun reis samen te vervolgen. Temidden van de winterse Franse Alpen groeit hun band, terwijl ze worstelen met thema’s als falen, herbeginnen en persoonlijke groei.

"Nooit meer terug" – Do Westphal

In "Nooit meer terug", de korte film, deel ik mijn verhaal van zelfverlies in een verslaving. Een parallel tussen mijn 10-jarige zelf en de versie die verstrikt raakte in de verslaving illustreert hoe ik dacht mezelf te hebben ontdekt, maar juist verloor.

Byrrus – Sanne Ruhé

Byrrus is latin for red. Red can take a lot of forms. Is it the color of love? Or hatred? Is it used for romantice or is it danger?

In this movie you will follow Byrrus, the red hooded creature, going through worlds and battling what comes near him.

Impact – Dewi van Breukelen

We volgen twee queer vrienden en activisten uit Rotterdam, Sam (die/hun) en Lee (die/hun). Deze vrienden doen bijna alles samen. Ze willen de wereld om hen heen verbeteren. Van zorgen voor de natuur als hoveniers tot weekenden met protesten, en late avonden waar ze queer artiesten bezoeken. Met zoveel onrecht in de wereld waar ze voor willen vechten, hoe zorgen ze voor hun eigen welzijn? Ga mee in de turbulente wereld van Sam en Lee die ze tegemoet gaan met een flinke dosis humor en vastberadenheid.

Het komt wel goed – Marleen Meijer

Wanneer een rouwende puber woedend weg stormt van haar verjaardag, wordt haar slooptocht tot een halt geroepen door een stroom van honderden padden en de 40-jarige vrijwilliger die ze begeleidt. Die middag sluiten de puberende meid en de 40-jarige man een onverhoedse vriendschap waarbij ze de padden beschermen en van elkaar leren over verlies.

BLOK 4

The Transcendence of Sammy – Lars Kroon

Sammy is a happy-go-lucky orange living in a seemingly perfect fantasy world. But as he must learn, you can’t live in a fantasy forever.

Modern Miense – Joeri Ritzen

Een demente duivenmelker probeert zich vast te houden aan zijn laatste herinneringen uit een andere tijd, terwijl hij geconfronteerd wordt met de modernisering van zijn dorp.

Baas bij Eigen Bevalling – Maxime Klerkx

Drie verschillende vrouwen maken ieder vanuit hun eigen visie keuzes rondom hun bevalling. In een tijd waarin deze keuzevrijheid steeds meer onder druk dreigt te komen te staan, laten hun verhalen zien waarom het zo belangrijk is dat vrouwen zeggenschap houden over hun eigen bevalling.

Slapende honden – Gus Wolf Wickerhoff

Wanneer Fedor langzaam uit elkaar valt om aan de verwachtingen van bovenaf te voldoen, presenteren zijn dromen een ontsnapping aan deze claustrofobische realiteit.

De mooiste tijd van je leven – Danae Grannetia

De 20-jarige Mees leeft een op het eerste oog grenzeloos en zorgeloos studentenleven. Constant op zoek naar vermaak, afleiding en avontuur. Maar wat schuilt er achter deze onbezonnen en oppervlakkige plek? Wanneer er een onverwachte gebeurtenis plaatsvindt binnen een studentenvereniging probeert Mees het verloren gevoel waar hij mee wordt achtergelaten te ontvluchten. Terwijl hij eenzaam door het turbulente studentenleven dwaalt, laat de reis Mees langzaam maar zeker inzien dat hij weer een stukje van zichzelf moet terugvinden.

BLOK 5

Kon minder – Fleur Nonnekes

Kon Minder is een romantisch, komisch, muzikaal en kleurrijk hybride portret over het dagelijkse Groningse leven van Groningers in Groningen op een doodgewone vrijdag.

HOW TO RAISE A REBEL – Isa Skolnik

In HOW TO RAISE A REBEL geven vijf jonge vrouwen hun eigen perspectief op hun ‘lieve meisjes syndroom’, en leren ze van elkaar hoe ze brutaler kunnen worden. Maker Isa Skolnik gebruikt een mix van fictiescenes en interviewmateriaal om zichzelf, haar personages en de kijker aan te sporen om wat rebelser te worden. Brave meisjes komen in de hemel, brutale waar ze willen zijn!

Born to be alive pt. 2 – Nevèl van der Vorst

Deze betoverende muziekvideo neemt kijkers mee op een reis naar het onderbewustzijn, waar realiteit en fantasie samensmelten. Met dans als voertaal verbreekt de hoofdpersoon de band met de tastbare wereld en vervaagt de grens tussen perceptie en verbeelding. De video onderzoekt de balans tussen ontsnappen aan de realiteit en er de grip op verliezen, uitgebeeld door de transformatie van de danseres.

La Ruta – Nico Strik

Sofía keert voor het eerst in twee jaar terug naar haar geboorteland, Uruguay, om haar familie en vrienden te bezoeken. Ze verwacht dat ze weer haar oude leven gaat hervatten, dat ze zo lang gemist heeft. Maar de realiteit blijkt heel anders wanneer Sofía zich beseft dat er veel is veranderd. Is deze plek nog steeds haar thuis, of is haar thuis veranderd in een vreemde plek?

BLOK 6

How to build a house – Marit Snepvangers

Marit reist af vanuit Noorwegen terug naar huis om medereizigers te interviewen over wat ‘’thuis’’ nou eigenlijk betekent.

Nocturnal Cavalcades  Jaas Benandante Roeper

Bij zijn geboorte zat Jaas nog in het vruchtvlies van zijn moeder. Gedoopt in moederlijke vloeistoffen kreeg hij de naam Benandante, naar een Italiaanse agrarische vruchtbaarheidscultus uit de 16e eeuw. De Benandanti, allen met de helm op geboren, voerden heilige rituelen uit en vochten 's nachts tegen kwaadwillende heksen om vruchtbare velden te verzekeren. Een bloeddorstige Inquisitie veroordeelde de Benandanti voor de misdaad van ketterij; hun nachtelijke tochten werden gelijkgesteld aan het gedemoniseerde stereotiepe heksensabbat. Jaas gebruikt zijn film om te rennen met zijn naamgenoten, de klokken te luiden voor degenen die zijn verloren, en om de kijker te laten zien dat de stank van hun branden nog steeds bij ons is.

Aan het einde van de dag  Brian Hulsebos

‘Aan het Einde van de Dag' gaat over een alleenstaande vader en een zoon in de Achterhoek, die allebei worstelen met een angststoornis, maar die hier niet goed met elkaar over praten, wat voor grote spanningen tussen de twee zorgt. We volgen ze terwijl ze hun dag doormaken, waarbij ze veel druk ervaren op werk en op school en hoe deze druk een kloof tussen hen doet ontstaan.

If I had your reflection  Suzanne Regeer

Camilla worstelt met sociale angst. Ze wordt geconfronteerd met een paar jongeren voor haar deur. De angst loopt op totdat Camilla's negatieve emoties zich los trekken en ze in tweeën splitst. 

Oog om oog  Milton Broen

Een zonderlinge postbode leest tersluiks andermans brieven waarna hem vervolgens het gevoel bekruipt dat hij zelf wordt beloerd.

BLOK 7

Double trouble - Marijn te Luggenhorst

Het is 1984 bij een klein lokaal tankstation. In het tankstation werkt de luie medewerker Onno (51) die geniet van een natuurdocumentaire op deze rustige avond. Hij wordt geconfronteerd met Ruben (24), een arme jongen die uit zijn auto leeft. Er komt een auto het terrein op rijden, hierin zit Timo (54). Timo is een politieagent die de kantjes ervan af loopt. Door zijn nalatigheid gaat het in zijn leven helemaal mis, hij staat op het punt om ontslagen te worden. Deze drie mannen, die zich door het leven ploeteren, komen samen op deze avond. Toeval en verkeerde keuzes zorgen voor onhandige situaties.

SCHAAP LEKKER – Jop Kraaijkamp

Een korte film over een schaapje, werkzaam als kwaliteitscontroleur in een stamppot fabriek, die een verontrustende muzikale nachtmerrie ondergaat waarin een grote boze bloemkool zingt over stampen, proppen en prakken.

The Blind Spot – Tammo Deussen

Te midden van pollution ontmoet een oude man jongeren. De oude man symboliseert verouderde denkwijzen en egocentrische menselijke drijfveren, terwijl de jeugd staat voor nieuwe ideeën en collectief belang. Gedragsverandering rond klimaatuitdagingen blijkt cruciaal. Jongeren engageren zich in een vervuild gebied, gedreven door mondiale klimaatbewustzijn, en zoeken mentaliteitswijziging. Water, een levenselixer dat alles verbindt, krijgt focus, vooral plastic gebruik. Ze willen bewustzijn dichtbij brengen, elke actie en koop doet ertoe. Hun inzet en zorg transformeren onleefbaar naar bewoonbaar. In een leeg chateau huist een oude man, verstoord door jongeren die het milieu herstellen. Eerst afwijzend, dan nieuwsgierig, omarmt hij verandering en verzoent zich met impact.

Tuin der Driften (trailer) – Daphne Severeijns

Op een braakliggend terrein, ergens in the middle of nowhere, gaan twee overburen een competitieve strijd aan over wie de mooiste voortuin heeft.

Frits – Florentine Oranje

Frits is een korte, observerende documentaire over iemand die door ziekte zijn zelfstandigheid verliest en definitief afscheid zal moeten nemen van zijn vertrouwde omgeving maar nog niet klaar is om los te laten.

BLOK 8

De Vloek van Kamp Nachtrust – Matthijs van Esveld

De 8-jarige Hannah heeft nog nooit gelogeerd en wordt tegen haar wensen in op een zomerkamp gezet. Als haar het kampvuurverhaal ‘De Vloek van Kamp Nachtrust’ wordt verteld doet ze met behulp van de bescherming van haar knuffel een poging naar huis te ontsnappen. In het holst van de nacht komt ze oog in oog te staan met een mysterieus figuur waardoor de vloek maar al te echt blijkt te zijn. Met behulp van nieuw gevonden vriendschappen, spookverhalen en een oude TV moet ze haar knuffel terug vinden en komt ze er achter hoe sterk ze eigenlijk is.

Groter dan je bent – Luca van der Vossen

‘Groter dan je bent' verkent vragen over herstel en het herkaderen van intieme jeugdherinneringen door een hoopvolle lens. Verfijnd geanimeerde analoge potloodtekeningen ontstaan en verdwijnen binnen een associatieve verhaalvorm. Ondersteund door subtiele pianomuziek, omgevingsgeluiden en openhartige teksten creëert de film een tedere sfeer om thema's als het in vraag stellen van jezelf, je verleden en je interne strijd te verkennen. Dit vraagt de kijker om na te denken over persoonlijke groei door een nieuwe lens. Kunnen we de onschuld van het verleden koesteren, ook als het tegenstrijdig kan voelen om er naar te kijken

There is no such thing – Rik Boers

In een neutrino-detector wordt een mysterieuze anomalie waargenomen. Een buitenaards deeltje dat reist door tijd en ruimte om de planeet aarde en haar bewoners te observeren.

PURGATORY – Nina van den Berg

My short film ‘Purgatory’ is a symbolic representation of purgatory, reinterpreted as my personal experience with mental health. The work is a visualization of feelings from a period in my life through experimental and abstract AI generated film. With this I depict my experience of having to go through suffering before I could find my way to healing. The outcome of AI is something which you can never have total control over, and often has an alienating effect; similar to that certain period of my life.

Lost Fathers – Shahab Albonaser

Na 13 jaar zijn vader verloren te zijn aan gevangenschap in Iran, laat de 20-jarige gevluchte Esmaeil zijn vader niet meer toe tot hun gezin in Nederland, waardoor hij zelf de rol als vaderfiguur op zich moet nemen om zijn kleine broertje Sami te redden van een gevaarlijke drugsbende.

BLOK 9

Asman – Florian Damen

Kees is een eenzame vuilnisman met een verzamelstoornis. Wanneer een vuilniszak in zijn kamer tot leven komt, gaan ze samen op een spiritueel avontuur.

(W)AARDE – Maud Taborsky

Wat zou de aarde tegen ons zeggen, als de aarde een stem zou hebben? In de korte documentaire (W)AARDE gaat de jonge filmmaakster Maud Taborsky (24) het gesprek met vijf generatiegenoten aan over haar zorgen rondom de steeds onveiliger wordende aarde. Gedurende de film komen verschillende thema's aan bod waarbij de geleefde ervaring van Maud in haar dagelijks leven centraal staat: de confrontatie met het nieuws, de sociale druk bij een BBQ, het onderzoeken van eigen identiteit en het opzoeken van de grenzen waarin duurzame keuzes wel geoorloofd kunnen zijn.

Welke verantwoordelijkheid hoort zij te dragen?

Sarah’s Stuff – Brynn Smeehuijzen

David Morris decided to get rid of a box containing his deceased daughter’s stuff. His initial stoicism is shattered when its contents force him to confront the old pain, however he finds that once he acknowledges his pain, it frees him up to also remember the happy past.

Silent Waters – Brent Bosker

Bosnië en Herzegovina, 1992. De Bosnische Amir, Nada en hun dochter Lejla zijn goed bevriend met hun Bosnisch Servische buren. Wanneer etnische spanningen in het land zorgen voor een conflict tussen de twee gezinnen is niets meer wat het lijkt; de oorlog die ooit nog zo ver weg voelde komt plotseling erg dichtbij.

BLOK 10

Vriendschap kent geen taal – Stef Eltink

Door middel van verschillende film en tekenopdrachten leren de kinderen uit het asielzoekerscentrum in Utrecht over film en vertellen ze verhalen over zichzelf en hun kijk op vriendschap

Stekken – Joeri Teijma

Stekken verkent thema's zoals sereniteit, natuur en tijd, en probeert het dromerige gevoel vast te leggen van een luie zomermiddag, middels een accurate emulatie van nostalgische jeugdherinneringen die zijn ontstaan tijdens het vissen.

Dromen in beton – Susanne de Heer

Nadat de zoveelste ruzie met haar moeder uitmondt in een gewelddadige situatie, neemt de 15-jarige Jessie de beslissing om weg te lopen van huis met haar zusje Eefje. Ze belandt in een crisisopvang, waar ze de rebelse Sascha ontmoet die haar inzichten geeft over het jeugdzorgsysteem. Groepsbegeleiders Marc en Marielle proberen op verschillende manieren Jessie's muur te doorbreken, maar voordat Jessie mensen opnieuw kan vertrouwen, zal ze haar trauma onder ogen moeten komen. Een sociaal-realistisch drama over opgroeien en het vinden van een thuis.

Sporen van de oorlog – Niels van der Veen

Een korte animatiefilm waarin aquarel schilderingen worden gecombineerd met 3D-animatie technieken. De film vertelt het verhaal van mijn overgroot opa, een postbode tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geïnspireerd op zijn dagboek aantekeningen, zie je de effecten van de oorlog zoals door hem waargenomen, maar ook vanuit het perspectief van de huidige generatie.

Asema – Loëlle Monsanto

Ga na zonsondergang niet naar buiten, waarschuwt oma de tienjarige Deon die bij haar in Suriname op bezoek is. Er waart namelijk een vampierachtige 'asema' rond die kinderen lust. Maar Deon gaat toch op zoek.

In dit zesde deel van de in Suriname populaire jeugdhorrorserie Sranan Folktales, gaat de tienjarige Deon tijdens de zomervakantie bij zijn oma logeren. Daar leert hij van buurjongen Jimmy over een nieuwe gekke buurvrouw, waarvan gezegd wordt dat ze een 'asema' is. Een vampierachtig wezen, dat zich overdag als oude vrouw verkleedt, maar ’s nachts als vuurbal eropuit trekt. Aangetrokken door het avontuur besluiten Deon en zijn beste vriend Jimmy op onderzoek uit te gaan. Maar oma waarschuwde hen niet voor niets het donker te mijden.

HOME     PROGRAMMA     FILMS     TICKETS

blikvangers

^